Paulus Loot 300 jaar Zandvoort

Op 6 november 2022 is het precies 300 jaar geleden dat de Amsterdamse koopman Paulus Loot op een openbare veiling de ‘Heerlijkheid Zandvoort’ van de Staten-Generaal kocht. Dit feit wordt het komende jaar gevierd met onder andere een kleine expositie en verschillende activiteiten. De viering van het ‘Paulus Loot-jaar’ eindigt op 27 september 2023. Dit is precies zijn 350ste verjaardag.

Gelimiteerde oplage 40 stuks...

2023 staat in het teken van Paulus Loot. Aan ons de eer om een exclusief overhemd hiervoor te ontwerpen. Het Paulus Loot shirt is uitgebracht in een gelimiteerde oplage van maar 40 stuks!

 

Het ontwerp van het Paulus Loot shirt bestaat uit de handtekening waarmee Paulus Loot precies 300 jaar geleden de Heerlijkheid Zandvoort aankocht. Het shirt is een eigen ontwerp in samenwerking met de bekende shirt specialist R2 Amsterdam en gebaseerd op ons bekende circuit overhemd.

 

Ook een exclusief Paulus Loot shirt bestellen? Wees er dan Vlug bij. De oplage is gelimiteerd en er zijn maar 40 stuks beschikbaar. De verkoop start vanaf woensdag 3 mei...

Leuk nieuws over onze winkel ontvangen? Schrijf je in...

Ontvang leuk nieuws over onze collecties, de winkel of de R2 Zandvoort F1 collectie....Uiteraard gebeurd er rondom onze winkel nog veel meer maar wij houden het bij een paar mailtjes per jaar.

Let op! Gelimiteerde oplage van 40 stuks...

Voor de echte shirt liefhebbers kom dit unieke Paulus Loot shirt uit. Wij eren hiermee Paulus Loot, wie 300 jaar geleden Zandvoort aankocht en welstand bracht naar ons mooie dorp waarvan we nog nog steeds mogen genieten.

Unieke overhemden?

Bekijk ook eens onze inmiddels beroemde shirts voor de Formule 1 in Zandvoort.

Paulus Loot jaar in het kort

In 1722 was er nog geen koning en de Heerlijkheid Zandvoort was onderdeel van ‘De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden’. De Republiek was toen een economische wereldmacht.

Verdoemde duinen

Maar achter de duinen was het leven zwaar; Zandvoort was in die tijd geen aantrekkelijke plaats. Een kleine gemeenschap met arme bevolking leefde hier van de visvangst en aardappelteelt. Zandvoort was bij de veiling dan ook niet echt in trek. Paulus Loot hoefde maar 10.500 gulden neer te leggen voor het dorp en 4.140 gulden voor 3 duingebieden rondom Zandvoort. Omgerekend naar euro's zou dit tegenwoordig in totaal circa € 185.000 zijn.

De Zandvoorters waren blij met de komst van de rijke Paulus Loot en dit werd dan ook gevierd met de veelzeggende woorden: “Zijt welkom in deez' verdoemde duinen”.

‘Zandvoortse Heerlijkheden’

Dat het dit jaar precies 300 jaar geleden is dat Paulus Loot de Heerlijkheid Zandvoort kocht en welvaart bracht, mag niet ongemerkt voorbijgaan. Zo zullen verschillende ondernemers u ‘Zandvoortse Heerlijkheden’ aanbieden.

Ook worden er nog verschillende activiteiten georganiseerd en is er een wedstrijd in samenwerking met het Zandvoorts Museum.

Heel bijzonder is ook dat de originele kwitantie van de aankoop van de Heerlijkheid Zandvoort binnenkort te zien is. Deze wordt bewaard in het Noord-Hollands Archief en is nog nooit geëxposeerd. Vanaf volgende maand zal het 300 jaar oude document voor het eerst in het Zandvoorts museum te zien zijn.

Tekening Van Abraham de Haan uit 1730 met daarop de (nieuwe) aanbouw van de grafkapel van Paulus Loot. Bron: NH-Archief, beeldcollectie van gemeente Haarlem